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additionally asserted that requiring the 
use of individually-supplied media is 
prohibited by the Security Rule, based 
on the risk analysis determination of an 
unacceptable risk to the confidentiality, 
integrity and availability of the covered 
entity’s electronic protected health 
information. 

Response: We acknowledge these 
security concerns and agree with 
commenters that it may not be 
appropriate for covered entities to 
accept the use of external portable 
media on their systems. Covered entities 
are required by the Security Rule to 
perform a risk analysis related to the 
potential use of external portable media, 
and are not required to accept the 
external media if they determine there 
is an unacceptable level of risk. 
However, covered entities are not then 
permitted to require individuals to 
purchase a portable media device from 
the covered entity if the individual does 
not wish to do so. The individual may 
in such cases opt to receive an 
alternative form of the electronic copy 
of the protected health information, 
such as through email. 

Comment: Several commenters 
specifically commented on the option to 
provide electronic protected health 
information via unencrypted email. 
Covered entities requested clarification 
that they are permitted to send 
individuals unencrypted emails if they 
have advised the individual of the risk, 
and the individual still prefers the 
unencrypted email. Some felt that the 
‘‘duty to warn’’ individuals of risks 
associated with unencrypted email 
would be unduly burdensome on 
covered entities. Covered entities also 
requested clarification that they would 
not be responsible for breach 
notification in the event that 
unauthorized access of protected health 
information occurred as a result of 
sending an unencrypted email based on 
an individual’s request. Finally, one 
commenter emphasized the importance 
that individuals are allowed to decide if 
they want to receive unencrypted 
emails. 

Response: We clarify that covered 
entities are permitted to send 
individuals unencrypted emails if they 
have advised the individual of the risk, 
and the individual still prefers the 
unencrypted email. We disagree that the 
‘‘duty to warn’’ individuals of risks 
associated with unencrypted email 
would be unduly burdensome on 
covered entities and believe this is a 
necessary step in protecting the 
protected health information. We do not 
expect covered entities to educate 
individuals about encryption 
technology and the information 

security. Rather, we merely expect the 
covered entity to notify the individual 
that there may be some level of risk that 
the information in the email could be 
read by a third party. If individuals are 
notified of the risks and still prefer 
unencrypted email, the individual has 
the right to receive protected health 
information in that way, and covered 
entities are not responsible for 
unauthorized access of protected health 
information while in transmission to the 
individual based on the individual’s 
request. Further, covered entities are not 
responsible for safeguarding information 
once delivered to the individual. 

b. Third Parties 

Proposed Rule 

Section 164.524(c)(3) of the Privacy 
Rule currently requires the covered 
entity to provide the access requested by 
the individual in a timely manner, 
which includes arranging with the 
individual for a convenient time and 
place to inspect or obtain a copy of the 
protected health information, or mailing 
the copy of protected health information 
at the individual’s request. The 
Department had previously interpreted 
this provision as requiring a covered 
entity to mail the copy of protected 
health information to an alternative 
address requested by the individual, 
provided the request was clearly made 
by the individual and not a third party. 
Section 13405(e)(1) of the HITECH Act 
provides that if the individual chooses, 
he or she has a right to direct the 
covered entity to transmit an electronic 
copy of protected health information in 
an EHR directly to an entity or person 
designated by the individual, provided 
that such choice is clear, conspicuous, 
and specific. 

Based on section 13405(e)(1) of the 
HITECH Act and our authority under 
section 264(c) of HIPAA, we proposed 
to expand § 164.524(c)(3) to expressly 
provide that, if requested by an 
individual, a covered entity must 
transmit the copy of protected health 
information directly to another person 
designated by the individual. This 
proposed amendment is consistent with 
the Department’s prior interpretation on 
this issue and would apply without 
regard to whether the protected health 
information is in electronic or paper 
form. We proposed to implement the 
requirement of section 13405(e)(1) that 
the individual’s ‘‘choice [be] clear, 
conspicuous, and specific’’ by requiring 
that the individual’s request be ‘‘in 
writing, signed by the individual, and 
clearly identify the designated person 
and where to send the copy of protected 
health information.’’ We noted that the 

Privacy Rule allows for electronic 
documents to qualify as written 
documents for purposes of meeting the 
Rule’s requirements, as well as 
electronic signatures to satisfy any 
requirements for a signature, to the 
extent the signature is valid under 
applicable law. Thus, a covered entity 
could employ an electronic process for 
receiving an individual’s request to 
transmit a copy of protected health 
information to his or her designee under 
this proposed provision. Whether the 
process is electronic or paper-based, a 
covered entity must implement 
reasonable policies and procedures 
under § 164.514(h) to verify the identity 
of any person who requests protected 
health information, as well as 
implement reasonable safeguards under 
§ 164.530(c) to protect the information 
that is used or disclosed. 

Overview of Public Comments 
Commenters requested clarification 

regarding the proposal to transmit an 
electronic copy of protected health 
information to another person 
designated by the individual. In 
particular, covered entities sought 
clarification on whether or not an 
authorization is required prior to 
transmitting the requested electronic 
protected health information to a third 
party designated by the individual. 
Some commenters supported the ability 
to provide electronic protected health 
information access to third parties 
without individual authorization, while 
others felt that authorization should be 
required. Covered entities requested 
clarification that they are not liable 
when making reasonable efforts to verify 
the identity of a third party recipient 
identified by the individual. 

Final Rule 
The final rule adopts the proposed 

amendment § 164.524(c)(3) to expressly 
provide that, if requested by an 
individual, a covered entity must 
transmit the copy of protected health 
information directly to another person 
designated by the individual. In contrast 
to other requests under § 164.524, when 
an individual directs the covered entity 
to send the copy of protected health 
information to another designated 
person, the request must be made in 
writing, signed by the individual, and 
clearly identify the designated person 
and where to send the copy of the 
protected health information. If a 
covered entity has decided to require all 
access requests in writing, the third 
party recipient information and 
signature by the individual can be 
included in the same written request; no 
additional or separate written request is 
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